Založ si blog

Piatok trinásteho!

Dnes mi celý deň padali do oka na facebooku statusy ohľadom tohto dňa. Nedalo mi to a pohľadala som si zopár informácii. Pekne sa usaďte a čítajte, ak máte čas a samozrejme chuť.

Niektorím ľuďom už pri tomto slovnom spojení stoja všetky chĺpky. Poverčivci ho považujú za najnešťastnejší deň v roku. Existuje dokonca aj fóbia z piatka trinásteho zvaná paraskavedekatriafóbia. Ľudia trpiaci touto fóbiou podvedome cítia úzkosť a strach z piatka trinásteho. Čo je na ňom až také strašné? Poviete si ,,aký blbec toto vymyslel“ ?

Kde sa vzal?

Na wikipedii som sa dočítala pár zaujímavých viet. Vraj sa tento deň spája s poslednou večerou Ježiša Krista, lebo sa jej zúčastnilo trinásť ľudí a pripadol práve na piatok.

Iná verzia hovorí, že francúzsky kráľ Filip IV. Pekný dal v tento deň v októbri roku 1307 uväzniť 15-tisíc templárov. Vraj to urobil preto, lebo boli opradení rôznymi tajomstvami, čiže boli preňho tŕňom v oku. Pápež klement V. dal dokonca vtedy aj rád rozpustiť.

Trinásty deň v mesiaci vychádza na piatok vraj až trikrát ročne. Vždy je to v mesiaci, ktorý sa začína nedeľou.

Čo všetko sme schopní urobiť, aby sme sa nešťastiu vyhli?

Ľudia sú blázniví. Ak niečomu uveria, snažia sa za každú cenu, aby nešliapli na kôpku s nešťastím. Vraj niektorí v tento deň šliapu na každý druhý schod. Zakaždým kontrolujú či zatvorili okná a vodu. Dokoca vraj nevychádzajú z domu a pozerajú ráno pod posteľ jako malé deti či tam nie je strašidlo. Spojené štáty vraj dokonca každý piatok trinásteho stratia 800 až 900 miliónov dolárov, lebo ľudia necestujú a nechodia do práce.

Podľa štatistík v tento deň veľa ľudí ochorie. Myslím, že je to skôr o psychike ako o piatku trinástom.

Zaujímavosti

1.V španielsky hovoriacich krajinách tento nešťastný deň pripadá na utorok trinásteho.

2.V súčasnosti sa v piatky trinásteho už od roku 1981 sa v kanadskom Port Doveri stretávajú motocykloví nadšenci a predajcovia. V auguste 2004 sa tam stretlo viac ako 100 000 účastníkov.

3. Na tento deň existuje dokonca aj film Piatok trinásteho. Ja osobne som ho nevidela, ale čítala som recenziu a vraj sa oplatí ho pozrieť.

Deň sa už pomaly končí. Uznajte samy, že aj v iné dni zažijete kopu trapasov a nešťastí, iba si to neuvedomíte a nemáte to načo zvaliť.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1438x
Priemerná čítanosť článkov: 1438x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy