Založ si blog

Piatok trinásteho!

Dnes mi celý deň padali do oka na facebooku statusy ohľadom tohto dňa. Nedalo mi to a pohľadala som si zopár informácii. Pekne sa usaďte a čítajte, ak máte čas a samozrejme chuť.

Niektorím ľuďom už pri tomto slovnom spojení stoja všetky chĺpky. Poverčivci ho považujú za najnešťastnejší deň v roku. Existuje dokonca aj fóbia z piatka trinásteho zvaná paraskavedekatriafóbia. Ľudia trpiaci touto fóbiou podvedome cítia úzkosť a strach z piatka trinásteho. Čo je na ňom až také strašné? Poviete si ,,aký blbec toto vymyslel“ ?

Kde sa vzal?

Na wikipedii som sa dočítala pár zaujímavých viet. Vraj sa tento deň spája s poslednou večerou Ježiša Krista, lebo sa jej zúčastnilo trinásť ľudí a pripadol práve na piatok.

Iná verzia hovorí, že francúzsky kráľ Filip IV. Pekný dal v tento deň v októbri roku 1307 uväzniť 15-tisíc templárov. Vraj to urobil preto, lebo boli opradení rôznymi tajomstvami, čiže boli preňho tŕňom v oku. Pápež klement V. dal dokonca vtedy aj rád rozpustiť.

Trinásty deň v mesiaci vychádza na piatok vraj až trikrát ročne. Vždy je to v mesiaci, ktorý sa začína nedeľou.

Čo všetko sme schopní urobiť, aby sme sa nešťastiu vyhli?

Ľudia sú blázniví. Ak niečomu uveria, snažia sa za každú cenu, aby nešliapli na kôpku s nešťastím. Vraj niektorí v tento deň šliapu na každý druhý schod. Zakaždým kontrolujú či zatvorili okná a vodu. Dokoca vraj nevychádzajú z domu a pozerajú ráno pod posteľ jako malé deti či tam nie je strašidlo. Spojené štáty vraj dokonca každý piatok trinásteho stratia 800 až 900 miliónov dolárov, lebo ľudia necestujú a nechodia do práce.

Podľa štatistík v tento deň veľa ľudí ochorie. Myslím, že je to skôr o psychike ako o piatku trinástom.

Zaujímavosti

1.V španielsky hovoriacich krajinách tento nešťastný deň pripadá na utorok trinásteho.

2.V súčasnosti sa v piatky trinásteho už od roku 1981 sa v kanadskom Port Doveri stretávajú motocykloví nadšenci a predajcovia. V auguste 2004 sa tam stretlo viac ako 100 000 účastníkov.

3. Na tento deň existuje dokonca aj film Piatok trinásteho. Ja osobne som ho nevidela, ale čítala som recenziu a vraj sa oplatí ho pozrieť.

Deň sa už pomaly končí. Uznajte samy, že aj v iné dni zažijete kopu trapasov a nešťastí, iba si to neuvedomíte a nemáte to načo zvaliť.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1435x
Priemerná čítanosť článkov: 1435x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy